'Ik ga er niet omheen draaien. Ik schaam mij er niet voor. Toen ik begon met wielrennen ben ik met regelmaat bij een stoplicht omgevallen. Niet omdat het stoplicht plotseling op rood sprong. Nee, ik viel doordat ik simpelweg te laat was met uitklikken.' Elke fietsers kent dit.
Hoe werkt een klikpedaal op je racefiets
In het klikpedaal zit een veermechanisme. Deze veer zorgt ervoor dat je in en uit het pedaal kunt klikken. Bij de pedalen worden altijd schoenplaatjes geleverd. Deze monteer je met drie boutjes onder je schoenen en deze plaatjes kunnen dan weer vastklikken aan je pedaal.
Waarom je met klikpedalen zou gaan fietsen als je daardoor meer kans hebt om te vallen bij het stoplicht of openstaande brug? Hoongelach van andere fietsers zal jouw deel zijn... Klikpedalen zorgen voor een veel efficiëntere trapbeweging en levering van kracht. Als je links het pedaal naar beneden duwt, kun je rechts het pedaal met de voet omhoogtrekken. Dit vergt veel training, maar uiteindelijk kan je zo sneller fietsen en kost het minder energie. Voor de ‘liever-lui-dan-moe-fietser’ is de trapbeweging oefenen dus aan te raden.
Hoe klik je in
Het in- en uitklikken is in het begin wat lastig, maar went snel. En gelukkig hangt het zware deel van het pedaal altijd naar beneden. De plaatjes zijn altijd 'driehoekig'. Je kantelt je voet iets naar beneden en duwt de punt van het schoenplaatje in het pedaal. Vervolgens duw je de hak naar beneden en ‘klik’, je schoen zit vast aan het pedaal. Eenmaal gewend, wil je niet anders meer!
Hoe klik je uit
Het uitklikken werkt net iets anders. Je zult merken dat wanneer je probeert de schoen uit te klikken door de inklik-beweging in omgekeerde volgorde uit te voeren (volg je mij nog?), de schoen vast blijft zitten aan het pedaal. Logisch, anders zou de schoen bij vrijwel iedere trapbeweging loskomen.
Zo doe je het: draai de hak van je voet naar buiten en til na de 'klik' je voet een klein beetje op. Het schoenplaatje klikt vrij eenvoudig los van het pedaal. Voila!
Oefenen
Wil jij als beginnend fietser direct indruk maken op jouw ervaren fietsmaten? Oefen dan in de achtertuin met in- en uitklikken. Houd je vast aan een hek of paal en klik een aantal keer in en uit. Gaat dat goed, fiets een klein rondje door de straat om het in- en uitklikken al fietsend te oefenen. Als dat goed gaat, ben je klaar om jouw klik-skills te showen!
Klikpedaal afstellen
We hebben ook nog een tip! In je pedaal zit een veer, hoe strakker de veer gespannen staat, des te meer weerstand je voelt bij het in- en uitklikken. De veer is in de meeste gevallen af te stellen. Op het pedaal vaak aangegeven met een plus en een min. Dat is goed nieuws voor beginnende fietsers die het allemaal maar eng vinden om vast te zitten aan de pedalen. Als je de veer minder strak afstelt, zal je merken dat het in- en uitklikken een stuk makkelijker gaat. Doe dit met een klein inbussleuteltje het boutje op de achterkant van het pedaal naar de min te draaien.
Ben je meer geoefend en merk je dat je bij een sprintje uit je pedaal schiet? Draai het boutje dan steviger aan richting het plus-teken.
Bekijk hier de beste fietspedalen waar we mee gereden hebben.