Begin je met wielrennen? Check deze 6 tips om je op weg te helpen

Van het vinden van de juiste fiets tot de spullen die je nodig hebt. Dit is wat je moet weten.

Fietsen, het klinkt zo eenvoudig. Je stapt op, rijdt een rondje en klaar ben je. Maar wanneer heet het wielrennen? En hoe intimiderend kan de wereld van het wielrennen zijn voor een buitenstaander? En wat heb je allemaal nodig voor je jezelf wielrenner kunt noemen?

Geen zorgen, wij helpen je op weg. Want we zijn er van overtuigd dat je - zodra je die eerste rit eenmaal hebt gemaakt - verslaafd zult raken aan het gevoel van vrijheid, avontuur en plezier dat wij allemaal zo vaak op de fiets voelen. Beginnen met wielrennen is eenvoudiger dan het lijkt en spannend is het al helemaal niet. Om je op weg te helpen, geven we je zes 'need-to-know'-tips om te beginnen met wielrennen, zodat je vol vertrouwen de weg op kunt.

Advertentie - Lees hieronder verder
1
Kies de juiste fiets
Giant, contend 1, racefiets, goedkoop, bicycling
Giant

Het begint uiteraard allemaal met een fiets. Hoewel wij van alle soorten fietsen houden, richten we ons nu even op een racefiets voor gebruik op asfalt. Wielrennen dus. Deze lichte fietsen - met smalle banden en een efficiënte fietshouding - zijn ontworpen om je met vertrouwen en plezier de mooie wegen van ons land op te sturen.

Allereerst moet je een fiets kiezen die past bij je budget en rijstijl. Ga je in het weekend lekker toeren? Ben je van plan om lange tochten te rijden zoals toertochten of cyclo's? Racefietsframes hebben specifieke geometrieën en componenten, voor elk van deze doelen en in elke prijsklasse. Je hebt zelfs al een goede racefiets voor minder dan € 1000.

Net als bij het kiezen van het perfecte paar hardloopschoenen, moet je daarna de juiste maat van de fiets bepalen. Ga met je benen over de bovenbuis staan en zorg dat er een paar centimeter ruimte tussen je lichaam en het frame zit. Als dit je vreemd in de oren klinkt, vraag dan om advies bij je plaatselijke fietswinkel. Meer informatie over het vinden van de juiste fietsmaat vind je hier.

Denk goed na over hoe je van plan bent de fiets te gebruiken en hoe je misschien met de fiets mee wilt groeien. (Misschien kun je nu maar 30 kilometer fietsen, maar heb je als doel om een rit voor het goede doel te gaan doen.) Werk samen met je fietswinkel om de juiste keuze te maken.



2
Zorg voor de juiste spullen
Lazer Genesis
Lazer

Met het vinden van de perfecte fiets ben je er nog niet. Er zijn een aantal essentiële spullen die je nodig hebt. Een helm is de belangrijkste en die moet je altijd dragen. Gebruik je kop, helm op! Helmen hebben een houdbaarheidsdatum, dus het is beter om een nieuwe te kopen, dan naar die oude in de schuur te grijpen. Alle helmen in Nederlandse winkels voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, dus probeer ze allemaal en kies er één die het beste past bij je hoofd, je stijl en je budget.

De juiste fietskleding is ook zeker een must. Kies een set die bij je past qua ontwerp, maar zorg altijd voor een fietsbroek met goede zeem (en draag die zonder onderbroek!). Ook een goed ondershirt is een aanrader. Ga zeker niet met een katoenen shirt onder je fietsshirt rijden, want dat houdt vocht vast en wordt koud. Veel merken maken prachtige kleding, van de stijvolle damescollectie van Agu, tot de zeer hoogwaardige fietskleding van Castelli. Fietsshirts zijn verkrijgbaar in race of relaxed fit en in eindeloze kleuren en patronen.

Hoewel het verstandig is om je eerste ritten te maken op sportschoenen met gewone pedalen, wil je later waarschijnlijk overstappen op racefietsschoenen en klikpedalen. Deze schoen-pedaalcombinatie houdt je voeten op hun plaats om je trapefficiëntie en controle over je fiets te verbeteren. Uitklikken kan soms lastig zijn, dus oefen op een grasveld totdat je het onder de knie hebt.

Andere belangrijke spullen zijn wat gereedschappen (bandenlichters, een minipomp, reservebandjes en een multitool) en een paar bidons. Je kunt ook kiezen voor een fietscomputer, wat handig is voor het bijhouden van je gereden kilometers en het navigeren van routes. Of je klikt je smartphone op je stuur met een smartphonehouder.

3
Bepaal je fietsstijl
wielrennen, beginnen, fietsen, fietsstijl 
Castelli

Naarmate je meer tijd in het zadel doorbrengt, leer je meer over je persoonlijke rijstijl en voorkeuren. Misschien hou je ervan om niet-competitief met een groepje te rijden, of ga je liever op solo-avonturen. Misschien wil je graag meedoen aan een wedstrijd, of gebruik je je fiets om elke dag naar je werk te rijden. Er zijn talloze manieren om te fietsen en te genieten van het fietsen - het kost alleen wat tijd en inspanning om erachter te komen wat bij je past.

Uiteindelijk zul je ook merken dat je lichaamsbouw zich van nature leent voor een specifiek type rit. Als je merkt dat je sneller bergop gaat dan je vrienden, is klimmen misschien wel jouw ding. Als je tijdens de groepsrit op woensdagavond een 'eindsprint' naar het plaatsnaambordje kunt winnen, is sprinten waarschijnlijk je sterkste punt. Een goede 'allround' fietser zijn is altijd het doel, maar het verbeteren van je sterke punten (of datgene waar je het meest van geniet) is een trefzekere manier om fietsen leuk te houden. Bovendien draait het daar bij de profs in deze sport ook om: profrenners zijn vaak gespecialiseerd in één stijl, of het nu gaat om sprinten, klimmen of tijdrijden.

4
Maak van fietsen een gewoonte
rondje om de kerk challenge, ridesolo, alleen fietsen, bicycling
Ere Research

Je eerste paar ritten kunnen lastig zijn - je lichaam past zich aan aan de stress van een totaal nieuwe activiteit. Maar zoals met alle dingen in het leven, boek je pas echt vooruitgang als je het lang volhoudt. De eerste stap om van fietsen een gewoonte te maken is realistisch te zijn. Verwacht niet dat je ineens een rit van 100km kunt maken of een gemiddelde van 30 km/u haalt. Begin klein en groei vanaf daar.

Wanneer je ook van plan bent om te gaan fietsen, het helpt als je van te voren je kleding klaar legt, je bidons gevuld hebt en je banden opgepompt. Jezelf klaarmaken en besluiten om op de fiets te stappen is soms het lastigste deel - als je goed bent voorbereid zal dat excuus je in elk geval niet in de weg zitten.

Een langetermijndoel stellen is een goede manier om gemotiveerd te blijven en je voortgang bij te houden. Je kunt proberen een bepaald aantal dagen of kilometers per week te fietsen of op zoek te gaan naar een lokale goede-doelenrit, toertocht, of je eigen langetermijndoel te maken.

5
Vind een fietsgroep
Van fietsen word je blij
Wouter Roosenboom

Het is niet altijd eenvoudig om je interne motivatie op stoom te houden en daarom is een beetje positieve groepsdruk een uitkomst. Fietsen is uniek, want het is zowel een individuele als groepssport. Je kunt natuurlijk alleen gaan fietsen en je doelen bereiken, maar fietsen in een groep kan het zowel fysiek als mentaal makkelijker maken (als je achter iemand fietst gaat het een stuk makkelijker).

In elke stad vind je wel fietsgroepen die sociale groepsritten organiseren, opgezet om beginnende fietsers de groepsetiquette te leren en lokale routes te laten zien. Deze groepen zijn vaak verbonden aan fietswinkels, dus vraag het personeel om een fietskalender of meer informatie. Of sluit je aan bij een lokale
toerclub of vereniging
.

Je zult snel merken dat fietsen een verrassend sociale sport is. Wekelijkse groepsritten kunnen je dat extra duwtje geven die je nodig hebt om je fietskleding weer aan te trekken op het moment dat je motivatie ontbreekt. Veel mensen die meedoen aan deze georganiseerde ritten hebben jarenlange ervaring, die ze meer dan bereid zijn om te delen - kijk, leer en stel vragen!

6
Ga veilig op pad
nieuwe led collectie van lezyne   femto usb drive
Lezyne

We hebben al gezegd hoe belangrijk het is om je helm te dragen tijdens het fietsen, maar er is meer voor nodig om veilig op pad te gaan. Houd je altijd aan de lokale verkeersregels - ook tijdens groepsritten. Geef signalen aan medeweggebruikers over wat je gaat doen. Ga er ook niet vanuit dat iedere automobilist je ziet, je snelheid kan soms lastig in te schatten zijn voor anderen. Hoe meer je je bewust bent van je omgeving, des te meer kan je anticiperen op bestuurders die niet opletten. Met het monteren van een setje verlichting - ook overdag - maak je jezelf nog zichtbaarder.

Een koptelefoon of oordopjes gebruik je beter niet op de fiets. Als je tijdens een rit muziek nodig hebt voor wat motivatie, kies dan voor een kleine Bluetooth-speaker en bewaar deze in je fietsshirt of gebruik een speciale koptelefoon van bijvoorbeeld Aftershokz.

Neem tot slot altijd een vorm van identificatie, contant geld (bankbiljetten kunnen ook worden gebruikt als extra laag in een gescheurde buitenband) en je telefoon mee. Hoe graag we het ook zouden willen, soms gaat een fietsrit niet zoals gepland - zorg dat je niet eenzaam langs de kant van de weg staat na een kleine valpartij of met mechanische pec

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beginners