Beginnen met wielrennen? Deze spullen heb je nodig

Fanatieke fietsers hebben kasten vol met spullen, maar wat heb je als beginner nu écht nodig? We helpen je op weg.

cube blackline wielershirt en koersbroek
Gijs Ferkranus

Jij wilt beginnen met wielrennen. Je bent binnengelopen bij een grote fietswinkel en direct krijg je het Spaans benauwd! Je ziet meer dan 10 verschillende soorten fietsen. Het kledingrek loopt tot in het oneindige door. Een wand vol schoenen doet je wankelen op je benen. Stop! Ren niet de winkel uit! Alle begin is moeilijk dus daarom helpen wij je graag op weg met deze 5 tips.

Kies de juiste fiets

Uiteraard heb je een fiets nodig. Als je budget oneindig is, dan kan je voor het duurste raspaardje uit de winkel gaan. Maar is dat slim? Misschien vind je er uiteindelijk toch niets aan (dat zouden wij heel gek vinden) of staat hij om andere redenen te verstoffen in de schuur na verloop van tijd. Kies in ieder geval een fiets met de juiste maat en een goede groepset (daarmee schakel je en rem je. In het jargon heet dat 'groep'). Bijvoorbeeld Shimano 105, de middenklasser van Shimano. Een fiets moet goed schakelen. Niets is irritanter dan een fiets die niet gelijk op het juiste kransje valt als je schakelt. Vanaf € 1.000,- (aluminium) en € 1.800,- (carbon) zijn er al fietsen te koop met een goede schakelgroep. Tot slot: laat je goed adviseren door een racefietsspecialist.

Laat je goed op de fiets zetten

Fietsen op je nieuwe racefiets moet geen pijn te doen. Misschien alleen in je benen van het harde trappen of in je moraal omdat je er van langs hebt gekregen van een fietsmaat. Een medewerker van de winkel waar jij je fiets koopt, helpt je altijd met de goede zit en de juiste afstelling. Heb daar vertrouwen in, zij hebben al honderden mensen op de fiets gezet.

Krijg je na verloop van tijd toch ergens klachten of heb je al specifieke klachten voordat je bent begonnen? Overweeg dan een bikefitting. Pijn bij het fietsen wordt in veel gevallen veroorzaakt door een verkeerde afstelling. De bikefitter betaalt zich meestal dubbel en dwars terug! Het helpt nek-, knie- en rugklachten te voorkomen.

Koop een goede broek

Een goede broek is de must have voor elke fietser. Hij geeft compressie op de benen en een juiste zeem in de broek zorgt voor een comfortabele rit zonder zadelpijn. Er zijn voor heren en dames specifieke broeken. Let daar dus op. Gelukkig hebben we er al heel veel gezien en getest. Check hier onze favorieten voor heren en voor dames.

agu fietsshirt ii six6 dames en bibshort
Gijs Ferkranus

We zeggen niet dat je nooit zadelpijn zult ervaren. Je lichaam moet wennen aan de fietspositie en aan het hardere zadel. Maar na een tijdje moet je uren achter elkaar kunnen fietsen zonder pijn aan de billen. Een goede zeem zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor een goede afvoer van zweet. Draag daarom nooit een onderbroek onder je fietsbroek! Als het daar beneden te vochtig blijft, wordt de huid week (en later schraal) en kan er irritatie ontstaan. Niet fijn!

Naast de broek kun je nog denken aan een zadeltasje met de juiste benodigdheden voor als je lek rijdt, een jack, een pompje, natuurlijk een helm, een fietsbril

Pedalen en schoenplaatjes

De meest verkochte pedalen zijn de SPD SL pedalen voor de racefiets. Met deze klikpedalen klik je de schoen vast aan het pedaal. Logisch. Het lijkt misschien eng dat je vastzit aan de pedalen, maar het heeft voordelen. Je kunt beter corrigeren en hebt meer controle over de fiets. De belangrijkste reden is wel dat je veel meer kracht kunt leveren door niet alleen te trappen maar ook te trekken. Oefen wel even thuis met in- en uitklikken! Het is in de fietsgroep altijd lachen geblazen als iemand bij het stoplicht niet op tijd uit de pedalen klikt en langzaam omvalt. Bij Shimano heb je de keuze uit drie verschillende schoenplaatjes (rood, geel en blauw). Bij Keo heb je grijs en zwart. Vind je het fijn om tijdens het fietsen veel bewegingsvrijheid te hebben? Dan kun je het beste voor de gele schoenplaatjes kiezen van Shimano) en het grijze schoenplaatje voor KEO Beiden worden standaard meegeleverd bij een set pedalen. Je kunt hiermee comfortabel fietsen en hebt minder kans op last van je knieën of andere lichaamsdelen.

schakelen weet wanneer je moet schakelen
Shimano

Draag een helm!

Het lijkt misschien een overbodige tip. Veiligheid boven alles mensen! Een helm kan je leven redden. Ga nooit de deur uit zonder helm. Als je gaat fietsen dan hè! Ga nu niet tijdens het boodschappen doen met een fietshelm door de winkel lopen. Een mondkapje is meer dan genoeg.

En de laatste tip: wees niet bevreesd om helemaal verslaafd te raken aan fietsen. Het is namelijk geweldig!

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips & Trics