Negen slechte gewoontes waarmee we onze fietsspullen slopen

Maar ook negen tips om dit te voorkomen.

close up van een modderige schijfrem op een gravelbike
Foto Sikkens

Fietsenspullen zijn duur en je doet je best om ervoor te zorgen dat alles zo lang mogelijk meegaat. Maar er kunnen dingen zijn die je onbedoeld doet, waardoor de levensduur van bepaalde onderdelen, kleding of accessoires aanzienlijk verkort kan worden. Wat weer betekent dat je spullen moet gaan vervangingen.

Van het mollen van je fietsendrager tot de achterderailleur, hier volgen negen veel voorkomende manieren waarop wielrenners en andere fietsers onbewust hun materiaal beschadigen of helemaal om zeep helpen. Maar gelukkig ook hoe je ze kunt repareren of voorkomen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1
Geluid negeren
zwarte lijn
Bicycling

Veel fietsen hebben af en toe een kraak of een piep, maar als je fiets een hardnekkig kabaal maakt, is dat bijna altijd een teken van een groter probleem. Van te strak aangedraaide stuurpenboutjes tot een press-fit trapas die uit het frame begint te komen - het kan schade toebrengen aan je frame.

Wat te doen: probeer te beredeneren en constateren wat je hoort. Gebeurt dit altijd of alleen tijdens het trappen? Wanneer je staat, zit of beide? Komt het van de voor- of achterkant van de fiets? Met deze vragen kun je nagaan wat dat geluid zou kunnen veroorzaken. Om je op weg te helpen zijn dit de meest voorkomende en irritante fietspiepjes en kraakjes - en tips om ze te verhelpen.

2
Fietsspullen nat wegzetten
zwarte lijn
Bicycling

Het is helemaal prima om in de regen te fietsen en zelfs om een fiets voor een korte tijd nat te laten staan. Maar als je hem langer dan een dag laat staan, breng je onnodig veel schade aan je fiets toe. Carbon frames roesten niet, maar vooral stalen onderdelen zoals je ketting, cassette en natuurlijk de lagers wel. De slechtste combi om je spullen om zeep te helpen is vochtigheid en zuren, dus kijk in de winter uit voor strooizout.

Wat te doen: wanneer je terug komt van een regenachtige rit, zet je fiets dan op een droge plaats. Was de fiets zo snel mogelijk met een mild schoonmaakmiddel (afwasmiddel is goed, of een fietsspecifieke reiniger) en droog hem grondig. Breng smeermiddel/vet aan op de ketting en kritieke plekken zoals derailleurveren en pedaalveren.

Tot slot, koop een paar spatborden: het allerbeste accessoire voor de winter.

3
Je draaiende onderdelen gebruiken als ze vies zijn
zwarte lijn
Bicycling

Hoe lang is het geleden dat je je fiets echt goed hebt schoongemaakt? Als het een maand of langer geleden is en je regelmatig hebt gefietst, zet je fiets dan in een standaard en bekijk je derailleurwieltjes goed. De kans is groot dat je aan elke kant van het wieltje een laag zwart slib ziet. Dat slib is als een fijnkorrelige schuurpasta voor je draaiende onderdelen. Bij elke pedaalslag slijt je stukjes metaal van je ketting, cassette en kettingbladen, totdat uiteindelijk je hele aandrijving versleten is. Het beïnvloedt ook de kwaliteit van het schakelen en je trapefficiëntie; onderzoek van Friction Facts toont aan dat een vuile aandrijflijn tot vier watt aan wrijvingsweerstand toevoegt in vergelijking met een schone.

Wat te doen: Maak die fiets schoon! Gebruik eerst een kettingslijtage-meter om de kettingconditie te controleren. Vervang de ketting als hij te ver is uitgerekt. Boen alle tandwielen grondig tijdens de schoonmaakbeurt. Een kleine platte schroevendraaier is ideaal voor het verwijderen van die rotzooi op de derailleurwieltjes. Spoel de alle onderdelen grondig af en droog hem door de ketting door een doek of een oude handdoek te laten lopen totdat hij geen zwarte vlekken meer achterlaat. Laat nu volledig drogen voordat je de ketting opnieuw smeert. Lees ook: Je fiets schoonmaken in 4 simpele stappen.

4
Je fietsendrager op je auto laten zitten
zwarte lijn
Bicycling

Fietsendragers zijn ontworpen om veel krachten te weerstaan, maar 24 uur per dag op je auto laten zitten... beter niet! Fietsendragers hebben allemaal dezelfde problemen, zoals niet-aflatende UV-straling en extreme temperatuurschommelingen. In tegenstelling tot dakdragers, hebben dragers op je trekhaak ook te maken met hitte van je uitlaat die plastic onderdelen kan laten smelten en van wielspray die roest veroorzaakt tijdens de wintermaanden.

Wat te doen: Controleer je drager op tekenen van corrosie, zoals het veelbetekenende 'borrelen' van een poedercoating of verflaag, wat betekent dat metaal van binnenuit aan het corroderen is. Houd de drager schoon; een snelle wasbeurt met zeepsop onthult veel verborgen problemen. Controleer de belangrijkste onderdelen op tekenen van roest, op bijvoorbeeld bevestigingsbouten. Inspecteer draaipunten, grote bevestigingsbouten en lassen. Doe een beetje vet op de koppelingsbout en andere draaipunten.

En haal hem van je auto als je hem niet gebruikt!

5
Het verkeerde gereedschap gebruiken
zwarte lijn
Bicycling

Niets maakt van een simpele reparatie een bloedende-knokkels-bende als het gebruiken van het verkeerde gereedschap. Bovendien kan het je fiets beschadigen en het moeilijker maken om later verder te werken. Om maar eens drie veel voorkomende fouten te noemen: afgeronde inbusbout-koppen, te strak gedraaide zadelpenklemmen, of geplette limietschroefjes van een derailleur.

Wat te doen: zorg dat je de juiste tools hebt. Je hebt niet veel nodig om te beginnen: met deze 14 essentiële gereedschappen voor je fiets kan je bijna alles doen. Zorg ook voor goede kettingolie. Een werkstandaard is handig, maar je kunt ook zonder als je voorzichtig bent (en flexibel).

Ben je te ver gegaan en kom je er niet meer uit? Wees dan niet bang om gewoon te stoppen en je fiets naar een goede lokale fietswinkel te brengen voor professionele hulp.

6
Je natte en stinkende fietskleding niet direct wassen
zwarte lijn
Bicycling

Beschrijft dit je after-fietsroutine: je ontdoet je van je zweterige wieleroutfit, gooit het in de wasmand en wast één keer in de week al je wielerkleding? Als dat zo is, dan doe je heel wat kwaad aan de prijzige materialen in je kleding. Bacteriën gedijen in warme, vochtige omgevingen; hoe langer je ze laat zitten, hoe moeilijker het is om vlekken en geurtjes die diep in de vezels zitten te verwijderen. Bezorgd over slijtage door het vele wassen? Het wassen laat kleren minder hard slijten dan ze niet wassen.

Wat te doen: in plaats van zwetende kleding na een rit op een stapel te gooien, hang je ze het best eerst te drogen (vooral broeken). De meeste wielerkleding is gemaakt om een fijne was cyclus van je wasmachine goed te weerstaan. Voor extra bescherming – als je bijvoorbeeld een oudere wasmachine hebt – plaats je items zoals armstukken en een koersbroek in een waszak van gaas, zodat deze niet vast draaien in de machine. Gebruik geen wasverzachter of een droger. En is je kleding modderig? Spoel het dan eerst af, voordat je het in de wasmachine gooit.

7
Geen instructies lezen
zwarte lijn
Bicycling

Als je aan je eigen fiets werkt, denk je misschien dat je precies weet hoe je hem moet onderhouden en repareren. Maar omdat componentenmakers nieuwe versies van componenten aanbieden, kunnen installatie en onderhoud veranderen.

Wat te doen: RTFM! Oftewel: lees de handleiding. Handleidingen geven je een idee van aanbevolen onderhoudsschema’s en van de nodige do's & don'ts. De handleiding weggegooid? Check de website van de fabrikant of Google de onderdeelnaam en 'handleiding'. Componenten zoals sturen, stuur- en zadelpennen hebben de aanbevolen krachten (in Nm) waarmee je ze aan moet draaien vaak direct op het onderdeel afgedrukt; Volg dit op, of riskeer om dure carbonvezels te vernachelen. .

8
Hou een oogje op je remmen
zwarte lijn
Bicycling

We negeren onze remmen vaak tot er een specifiek probleem is. Niet doen. Genegeerde velgremmen kunnen geglazuurde remblokken krijgen die niet effectief meer remmen en gruis in de remblokken kan in de zijwanden van de velg na verloop van tijd diepe groeven achterlaten en de levensduur van het wiel verkorten. Velg- en schijfremblokken moeten worden verwisseld wanneer ze versleten zijn en hydraulische systemen moeten af en toe worden ontlucht.

Wat te doen: Houd je remblokslijtage in de gaten en houd het remoppervlak schoon. Voor velgremmen, maak de velgen schoon met een doek gedept in ontsmettingsalcohol om rubber en vuil te verwijderen. Als de velg echt vies is, kan je hem licht opschuren met staalwol (doe dit niet op een carbon remvlak). Gebruik een vijl om rubberen remblokken op te ruwen en de glans te verwijderen. Een kleine tandenstoker kan helpen grotere stukken vuil of metaalspanen te verwijderen.

Voor schijfremmen controleer je de slijtage van het remblok door de remblokken van de remklauw te verwijderen of door er gewoon een zaklamp op te schijnen. Als er minder dan 1 mm remblokmateriaal over is, verwissel ze dan. Reinig de schijven met ontsmettingsalcohol en inspecteer op diepe gutsen en kromtrekken en controleer of de bouten vastzitten. En vooral: vermijd deze 5 fouten bij schijfremmen.

9
Mishandel je helm niet
zwarte lijn
Bicycling

Je weet vast al dat je je helm niet moet achterlaten op zonnige plekken, zoals de stoel van je auto. Toch? UV-licht kan de gebruikte oliën in de polycarbonaatomhulling en het EPS-schuim aantasten. De kofferbak van een auto kan superheet worden, genoeg om de schuimvoering en de schaal te vervormen.

Wat te doen: Om hem te ontdoen van stinkende modder, spetters, en die veelzeggende witte zoutvlekken op de bandjes, was je de helm met de hand met warm zeepsop (gebruik nooit oplosmiddelen en andere chemicaliën, ze kunnen de plastic schaal en het schuim beschadigen). Als je geen wasbak hebt, werkt een bad of douche prima.

Tot slot, doe er alles aan om zelfs kleine stootjes te voorkomen. In plaats van je helm nonchalant over je remhendel te hangen, bevestig je hem aan het stuur met het riempje dicht, zodat hij niet valt.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Onderhoud